Verrassende domeintjes

Op het cuestafront bevinden zich in Tielrode en Elversele enkele pareltjes van domeintuinen.

  • Hof Kapel van O.L.V. van zeven weeën. De hof rond deze eenbeukige kapel , gebouwd in 1889, is uitgegroeid tot een mooi parkje met prachtige beuken linden. De prachtige kapelhof werd in 1986 als dorpsgezicht geklasseerd.
  • Een foto van het domeintje vlak naast de Durme, in de volksmond de “beervilla” geheten, hebben we reeds in het hoofdstuk geschiedenis getoond. In de tuin rond dit prachtige gebouw bevinden zich tal van prachtige oude bomen, zoals Italiaanse populier, plataan, rode beuk, treurbeuk en treurlinde en vederesdoorn. Pronkstukken zijn echter de vier imposante moerascipressen langsheen de Durmedijk.
  • De Durmetuin in de Gentstraat 125, wordt in de volksmond wel eens de hof van de generaal genoemd, naar de bewoner van het huis van 1924 tot 1970. Sinds 1924 is de tuin uitgegroeid tot een monument in onze bosarme dorpen. Vanaf 1983 werd gestart met het aanplanten van een ontzaglijke variëteit aan eiken . De huidige eigenaar , Dhr. Chris Wittebroodt, is lid van de International Oak Society en wisselt gegevens en zaden van eiken uit over gans de wereld. Groepen van max. 15 personen, kunnen een geleide wandeling met diavoorstelling over eiken aanvragen bij de eigenaar.
  • Het landhuis en  het park Pilaet (Gentstraat 17) zijn sinds 13 september 1976 geklasseerd als monument. De oudste bomen in het park zijn 250 jaar oud.
  • Het domein Bongaerts is in Tielrode beter bekend als “het kasteel van Tielrode”. Het huidige kasteel werd vermoedelijk gebouwd in 1808. Het domein bestond oorspronkelijk uit een park van 5 ha met siertuin, groentetuin, boomgaard en bos.