Zomerzoektocht 2015 "70 jaar vrij"

Vanaf 10 mei 1940 sleurden de Duitse legers ons land onverbiddelijk mee in een korte, maar helse periode van oorlog die na 18 dagen leidde tot de capitulatie van het Belgische leger door koning Leopold III. Wat volgde was een zeer ingewikkelde periode waarin de bevolking voor heel wat dilemma’s werd gesteld. Er werden zeer diepe wonden geslagen tussen collaborateurs en weerstanders, tussen de zwarten en de witten, tussen onderduikers en vrijwillige arbeidskrachten. Deze wonden zijn lang nog niet geheeld. Velen vragen zich af hoe het mogelijk was dat de Nazi’s aan de macht kwamen. De actualiteit leert ons jammer genoeg dat dergelijke ideologie- ën nog altijd en overal de kop kunnen opsteken. Laat ons de vrijheid waar zovelen voor vochten koesteren en blijven opkomen voor de universele mensenrechten.

Tijdens de zomerzoektocht 2015 van 1 mei tot 1 oktober gaan we op zoek naar sporen, aandenkens en anekdotes die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Het zoektochtboekje kan hier worden gedownload. 


Tot 30 september zijn de zoektochtboekjes gratis te verkrijgen op volgende locaties:

  • Café ’t Veer, Sint-Jozefstraat 35, Tielrode
  • Bij milieuwerkgroep Ons Streven vzw, Gert Hooftman, Bettehemstraat 40, Tielrode (03 711 16 83), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • In het Toeristisch Infokantoor, Markt 1, Temse.